Γιατί κρυώνω στο σπίτι μου;

Ποιότητα

αντί για Ποσότητα

Στις μέρες μας, το θέμα της ενεργειακής κρίσης αποτελεί διαρκώς θέμα συζήτησης, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν αποτελεσματικές και επίκαιρες λύσεις για τη θέρμανση των σπιτιών τους.
Ωστόσο, για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το ίδιο το πρόβλημα και να απαντήσουμε σωστά και αναλυτικά στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: "Γιατί κρυώνω στο σπίτι μου;".
Η απάντηση βρίσκεται μερικές δεκαετίες πριν, όταν και χτίστηκαν τα περισσότερα κτίρια στα οποία ζούμε σήμερα. Τότε, το πετρέλαιο ήταν πολύ φθηνό και η κοινωνία επικεντρωνόταν στο «κατασκευάζω όσο το δυνατόν γρηγορότερα» για να υπάρξει στέγη, αλλά αυτή η φιλοσοφία οδήγησε στην παντελή έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού.

Γιατί

εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το πρόβλημα;

Μια σειρά από απαντήσεις προσπαθεί να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο, που εξακολουθεί να υπάρχει και να απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους λόγω των αυξανόμενων τιμών των λογαριασμών ενέργειας, των κακών εσωτερικών συνθηκών στα κτίρια και της αυξανόμενης ενεργειακής φτώχειας.

01

Έλλειψη πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας

Πρώτον, υπάρχει έλλειψη πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογής αυτής της πολιτικής.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι, χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος τρόπος παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, στα αστικά κέντρα είναι αδύνατο να καλυφθεί η ενέργεια που απαιτείται στα κτίρια μόνο μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επομένως εδώ απαιτείται συνδυασμός δύο βασικών πτυχών, της εξοικονόμησης και της παραγωγής ενέργειας.
Πρώτα απ’ όλα ένα κτίριο θα πρέπει να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερο και κατόπιν να παράγει την ελάχιστη ενέργεια που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές. Είναι προφανές ότι ο ήλιος και ο άνεμος δεν είναι πάντα διαθέσιμος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην ενέργεια και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα επενδύοντας σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών. Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι και το κράτος θα πρέπει να πρωτοστατήσουν δίνοντας προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση και την ενεργειακή ανθεκτικότητα των κτιρίων.

02

Μηχανικοί και Τεχνικοί

Δεύτερον, μηχανικοί και τεχνικοί. Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σήμερα τα κτίρια δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, σε σύγκριση με τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από 40 χρόνια. Ο κλάδος των κατασκευών χρειάζεται ριζικές αλλαγές, οι μηχανικοί πρέπει να επανεκπαιδευτούν, να συμμετάσχουν ξανά ενεργά στο εργοτάξιο, να εκπαιδεύσουν και να καθοδηγήσουν τους τεχνικούς και να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

03

Πανεπιστήμια

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, τα Πανεπιστήμια. Το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και πρακτικής εφαρμογής είναι τεράστιο, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά είναι πολύτιμα, αλλά και τα δύο δεν μπορούν να εξαλείψουν το συγκεκριμένο χάσμα. Οι πολυτεχνικές σχολές θα πρέπει να εντάξουν μαθήματα για τον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων, νέα λογισμικά ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων και να έρχονται σε επαφή με το εργοτάξιο σε κάθε ευκαιρία, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να μάθουν την διαδικασία σε πραγματικές συνθήκες. 

ΣΤΗΡΙΖΩ
Συμμετάσχετε και υποστηρίξτε τον σκοπό μας για τη βελτίωση αυτής της κατοικίας στο "Tavros Project"